Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut psykoosin omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa!

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa ja uusia ideoita sekä työkaluja kuntoutumisen tueksi. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi, ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin ennakkoon myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Muista

Mikäli psykoosioireet voimistuvat entisestään, älä epäröi hakea apua!

Mistä apua?

Miten toimin, jos omahoito-ohjelma ei riittänyt?

Mikäli psykoosioireesi voimistuvat entisestään, hae apua epäröimättä. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, ota yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta

Nettiterapia

Mikäli koet, että pääsit hyvään alkuun, mutta haluat vahvempaa tukea, voit keskustella lääkärisi kanssa nettiterapian mahdollisuudesta.

Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistäsi. Nettiterapiassa käsitellään osin samoja teemoja kuin tässä hoito-ohjelmassa ja pääset tekemään lisää harjoituksia.

Terapiaa teet viikoittain, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Terapiassa jatkat hankaluuksiesi pohtimista ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla.

Nettiterapioista on oikein kohdennettuina saatu yhtä hyviä tuloksia kuin kasvokkain toteutetusta psykoterapiasta.

Nettiterapian pääsee yleensä aloittamaan viikon sisällä siitä, kun lääkäri on kirjoittanut lähetteen.

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!

Saitko apua psykoosin omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.