Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Psykoosin omahoito-ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Suunta eteenpäin

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Psykoosisairaus vaikuttaa elämään monella tapaa, ja kuntoutuminen vie aikaa ja voimavaroja.

Toipumisessa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti kuntoutumisen tavoitteisiin ja onnistumisiin sekä kohti tulevaa. Psykoosista voi toipua, ja pitkäaikaisemmankin psykoosisairauden kanssa voi elää hyvää elämää.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös oirehallinnan työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä, ja sitten uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä.

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.

 

Tässä osiossa

Tässä ovat kaikki tämän osion sivut