Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Psykoosin omahoidon työkaluihin on koottu harjoituksia, jotka liittyvät oireiden ja arjen hallintaan sekä rentoutumiseen. Harjoittelet myös ajattelusi ja uskomustesi haastamista.

Miten voit itse vaikuttaa psykoosin oireisiin?    

Voit valita harjoituksia, joiden koet sopivan sinulle parhaiten. Voit myös pohtia yhdessä omahoitajasi tai läheisesi kanssa, mitkä harjoitukset olisivat juuri nyt hyödyllisiä.

On myös tärkeää muistaa, että suurin yksittäinen syy psykoosin uusiutumiseen on lääkityksen omatoiminen lopettaminen.

Kohti muutosta

Psykoosin sairastaminen vaikuttaa elämään hyvin kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuminen on usein pitkä ja työläs prosessi, eikä haasteisiin tarttuminen aina ole yksinkertaista.

Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot uusia keinoja ja taitoja vointisi tueksi.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi. 

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.  

Miten harjoituksia tehdään? 

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.

Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti. 

Voit käyttää tätä omahoito-ohjelmaa ammattilaiselta saatavan hoidon tukena tai lisänä. Voit myös tutustua siihen yhdessä oman ammattilaisesi kanssa.

Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.