Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vad är avslappning?

Genom avslappning kan du lugna kroppen och låta den veta att det inte finns något att oroa sig för.

Avslappning kräver inte alltid stora satsningar. I sin enklaste form handlar avslappning om att vi lägger märke till en situation och reagerar på den. När du till exempel märker att du andas ytligt, att du är spänd eller att du sitter i en dålig ställning kan du reagera på det genom att aktivera magandning, släppa ner axlarna eller byta ställning.

Lägger märke till ytlig andning eller en obekväm ställning.
Reagerar genom att aktivera magandning eller byta ställning

När du slappnar av startar också många kemiska processer i kroppen som främjar välbefinnandet. Avslappningen ökar till exempel utsöndringen av serotonin, som ökar välbefinnandet, dopamin, som ingår i hjärnans belöningssystem samt oxytocin, som lindrar ångest.

Alla dessa ökar då du slappnar av

  • Serotonin: Ökar välbefinnandet
  • Dopamin: Reglerar känslor och upplevelser av välbehag
  • Oxytocin: Lindrar ångest

Avslappningsövningar hjälper mot ångest

När den mentala oron ökar börjar musklerna ofta spännas utan att du märker det.

När tankarna börjar kretsa kring oro, frustration eller tankarna bara irrar iväg är det bra att koncentrera sig på andningen.

Med rätt andningsteknik slappnar ofta även andra muskelgrupper av. Denna muskelavslappningsprocess kan förstärkas med hjälp av andningsövningar. Du hittar dem i del 2. Verktyg.

Kom ihåg

Om du har märkt att du inte har tid att stanna upp och ta det lugnt i vardagen, är det bra att regelbundet avsätta tid för avkoppling i kalendern.