Skip to main content

Egenvårdsprogram

7. Uppmärksamhetsövning (6:42)

Vi använder fokuserad uppmärksamhet för att lugna våra överstimulerade tankar. Syftet med uppmärksamhetsövningarna är att fokusera våra tankar och observationer på omsorgsfullt utvalda objekt. På det här sättet lugnar vi både sinnet och kroppen.

Vad betyder det?

Fokuserad uppmärksamhet betyder helt enkelt att personen medvetet väljer vilket objekt hen observerar. Det betyder inte att personen utesluter andra sinnesintryck eller tankar, utan snarare avstår från att analysera dem. Det vill säga att vi observerar tankar och känslor utan att fastna vid ett enskilt intryck. Du är medveten om din kropp och dina intryck under övningen, men du behöver inte reagera på dem. 

Hur hjälper det?

Övningen ger dig ett nyttigt avstånd till dina tankar. Du inser att du inte behöver automatiskt haka upp dig på dina tankar. Tankarna kommer och går i sin egen takt. Du kan släppa taget om dem, som om en drake i blåsigt väder, eller hålla fast i dem, om du vill.

Du ska inte tömma ditt sinne från tankar eller känslor under övningen. Du behåller ditt omdöme och din beslutsförmåga över ditt eget psyke, din kropp och omgivningen under hela övningen.

Övning: Fokusera uppmärksamheten (6:42)

Mål

Du lär dig att observera mentala tanke- och känslotillstånd utan att haka upp dig på enskilda observationer.

Anvisning

Under övningen är du medveten om din kropp samt de sinnesobservationer som din omgivning ger, utan att du behöver reagera på dem.

Innan du börjar övningen ska du fästa blicken vid ett objekt som du tycker är tilltalande. Det kan vara till exempel ett landskap, ett föremål eller en bild väggen. I övningen används ett landskap som visuellt objekt.

Avsikten är inte att göra särskilda observationer om det visuella objektet. I övningen fungerar objektet som ett visuellt ankare, vid vilket du fäster din blick och uppmärksamhet när sinnet försöker haka upp sig på att behandla tankar.

Det är bra att göra övningar dagligen och ibland flera gånger om dagen.
  • Det är viktigt att träna regelbundet i minst 2–3 veckor.
  • Ju mer regelbundet du övar, desto mer bestående förändringar kan du uppnå. 

Du kan lyssna på eller läsa övningen.

Audio file