Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3.3 Halujeni tunnistaminen

Halu käyttää laitonta kuvamateriaalia voi herätä useissa eri tilanteissa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun olet väsynyt, stressaantunut, yksinäinen tai surullinen.

Haluillesi periksi antaminen usein auttaa sinua kokemaan olosi paremmaksi tai saa aikaan mielihyvää lyhyellä aikavälillä. Laittoman kuvamateriaalin käyttö on kuitenkin hyvin haitallista. Sillä on vakavia pitkäaikaisvaikutuksia aivoihisi. Se on myös äärimmäisen haitallista lapsille, jotka ovat seksuaaliväkivallan uhreja. Tämän vuoksi haluille periksi antaminen on haitallista pitkällä aikavälillä.

Opi itsesäätelytaitoja

Tämä harjoitus auttaa sinua kehittämään itsesäätelytaitojasi, jotta et antaisi periksi haluillesi.

On usein hankala tiedostaa, minkälaisia asioita halujesi taustalla on. Jotta voit vahvistaa itsesäätelytaitojasi, on tärkeää, että ymmärrät, mistä halusi tulevat.

Päiväkirja: halujeni herääminen

Seuraavan kerran kun huomaat halusi heräävän, merkitse tilanne päiväkirjaasi (katso alla oleva päiväkirjaesimerkki). Kuvaile, miltä kehossasi tuntuu. Mihin ajatuksesi ja huomiosi siirtyvät?

Näiden tunteiden ja tekijöiden tunnistaminen auttaa sinua päättämään, miten haluat toimia.

  • Tunnista, minkälaisia kehollisia tuntemuksia tunteesi saavat aikaan.
  • Huomioi halusi, ajatuksesi ja ideasi siitä, miten haluat toimia
  • Pysähdy hetkeksi. Ota muutama syvä hengitys. Kysy itseltäsi: ”Viekö tämä minua siihen suuntaan elämässäni, johon haluan mennä?”
  • Ole rehellinen vastatessasi itsellesi. Voit nyt valita siirtyä suuntaan, jota itse arvostat. Voit myös valita toisen suunnan. Valinta ja vastuu on sinun.

Päiväkirjaesimerkki

Päivämäärä:
xx.xx.xxxx   

Keholliset tuntemukset:
Missäpäin kehoani tunnen halujeni heräämisen?
Miltä se tuntuu?

Toimintani:
Mitä minua houkuttaisi tehdä?
Miten minua houkuttaisi käyttäytyä?

Ajatukseni:
Mihin ajatukseni siirtyvät?

Arvoni:
Viekö tämä minut kohti sellaista elämää, jota haluan elää?