Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

COPINE-luokitteluasteikko

Alla olevasta COPINE-asteikosta näet, miten lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa laitonta kuvamateriaalia luokitellaan.

COPINE

COPINE on lyhenne englannin kielen sanoista ”Combating Paedophile information networks in Europe” eli ”Pedofiilien tietoverkkojen torjunta Euroopassa”.

Kyseessä on projekti, jossa Corkin yliopisto yhteistyössä Lontoon poliisitoimen pedofiiliyksikön kanssa kehitti asteikon, jolla kuvia voidaan luokitella tutkimuskäyttöä sekä Englannin rikosoikeusjärjestelmää varten.

Asteikko 1–10 kehitettiin internetistä ja uutisryhmistä kerättyjen kuvien pohjalta. Alla kuvattu versio COPINE-asteikosta on Suojellaan lapsia ry:n erityisasiantuntijoiden mukauttama versio alkuperäisestä COPINE-asteikosta.

1. Arkipäiväinen kuvamateriaali

Kuvamateriaalissa lapset ovat alusvaatteissa tai uimapuvuissa arkipäiväisissä tilanteissa ja ympäristöissä. Lapsia ei ole kuvattu seksuaalisiin tarkoituksiin, mutta julkisesti saatavilla olevia lasten kuvia käytetään vääriin tarkoituksiin.

2. Alaston- tai taidekuvat

Kuvamateriaalissa on osittain tai täysin alastomia lapsia. Näihin kuuluu studiokuvia ja taidekuvia sekä muita lasten alastonkuvia.

Lapsia ei ole kuvattu seksuaalisiin tarkoituksiin, mutta julkisesti saatavilla olevia lasten kuvia käytetään vääriin tarkoituksiin.

3. Tirkistely- tai salakuvaus

Salaa otettu kuvamateriaali vähäpukeisista lapsista arkisissa tilanteissa ja ympäristöissä, kuten leikkipuistossa, rannalla tai harrastuksesta. Kuvien fokus on kohdistettu usein genitaalialueelle tai rintakehään.

4. Poseerauskuvat

Tarkoituksella tuotettu lasta seksualisoiva kuvamateriaali, jossa aikuiset ovat asettaneet lapset poseeraamaan kameralle.

Lapsilla voi olla vaatteet päällä tai he voivat olla joko osittain tai täysin alasti. Lapset on puettu aikuisten alusvaatteisiin tai muihin lapsen ikä- ja kehitystasolle sopimattomiin asusteisiin.

5. Seksualisoivat poseerauskuvat

Tarkoituksella tuotettu lasta seksualisoiva kuvamateriaali, jossa lapsi on osittain tai täysin alasti. Lapsi on asetettu seksualisoiviin asentoihin.

Lapsi on ohjattu poseeraamaan esimerkiksi jalat levällään tai takapuoli koholla tai hän on aikuisten alusvaatteissa tai korkokengissä tai muissa ikä- ja kehitystasolle sopimattomissa asusteissa.

6. Voimakkaan seksualisoivat poseerauskuvat

Tarkoituksella tuotettua lasta voimakkaasti seksualisoivaa kuvamateriaalia, jossa fokus on lapsen genitaalialueessa tai peräaukossa. Lapset on ohjattu poseeraamaan jalat levällään tai takapuoli koholla. Genitaalialueet ovat näkyvillä tai osittain peitettynä.

7. Seksuaaliväkivaltaa todistava kuvamateriaali ilman aikuista

Kuvamateriaali, jossa esiintyy yksi tai useampi lapsi, mutta ei aikuisia. Kuvamateriaali todistaa seksuaaliväkivaltaa, esimerkiksi genitaalialueiden koskettelua, itsetyydytystä tai penetraation.

8. Seksuaaliväkivaltaa todistava kuvamateriaali

Kuvamateriaali, jossa aikuinen koskettelee lapsen genitaalialuetta tai muuta kehonosaa tai jossa lapsi koskettelee aikuisen genitaalialuetta tai muuta kehonosaa.

9. Törkeää seksuaaliväkivaltaa todistava kuvamateriaali

Kuvamateriaali, joka todistaa aikuisen lapseen kohdistamaa seksuaaliväkivaltaa. Siihen voi kuulua esimerkiksi genitaalialueiden koskettelua, penetraatio tai lapsen raiskaus. Tekoon on saatettu käyttää välineitä.

10. Sadistista ja raakaa seksuaaliväkivaltaa todistava kuvamateriaali

Kuvamateriaali, jossa lapseen kohdistetaan seksuaaliväkivallan lisäksi muuta väkivaltaa.

Törkeä lapsen raiskaus. Lapselle aiheutetaan kipua esimerkiksi sitomalla, lyömällä tai piiskaamalla. Tekoon saattaa kuulua eläimiä tai välineitä.