Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Retkahdus

Tapojen ja käyttäytymisen muuttaminen on vaikeaa kaikille. Jos olet erittäin motivoitunut muuttamaan käyttäytymistäsi, saattaa muutos aluksi tuntua jopa helpolta.

Muutos vie kuitenkin aikaa ja vanhoista tavoista kestää pitkään oppia pois

Tavat ovat kuin polku metsässä. Sen tunnistaa helposti, ja sitä pitkin pääsee kätevästi tuttuun paikkaan.

Toisaalta jos polulla ei enää kuljeta, alkaa se kasvaa umpeen. Kasvu on kuitenkin hidasta. Vielä pitkään sille palaaminen ja sen seuraaminen tuntuvat helpoimmalta ratkaisulta.

Mitä enemmän toistat uusia tapojasi, sitä helpompi sinun on niissä pitäytyä ja välttää paluuta vanhaan.

On kuitenkin väistämätöntä, että jossain kohtaa koet halua palata vanhoihin toimintatapoihisi. Tämä on normaalia, mutta on tärkeä varautua retkahduksiin ja oppia pääsemään niistä eteenpäin.

Retkahdukseen varautuminen

Erilaiset tekijät voivat nostaa riskiäsi retkahdukseen. Näihin voi kuulua esimerkiksi tunnetilasi.

Kun koet olosi itsevarmaksi ja iloiseksi, voi retkahduksen riski olla matala. Kuitenkin kun stressaannut tai koet muita epämiellyttäviä tunteita, voi riski retkahdukseen ja haitalliseen käyttäytymismalliin palaamiseen kasvaa. Pidä tämä mielessäsi, ja valmistaudu pääsemään mahdollisista retkahduksista eteenpäin.

Muutoksen pyörä

Käytöksen muuttamisessa on erilaisia tasoja (katso alla oleva kuva). Muutoksen pyörä saattaa pyöriä pitkään ennen kuin pääset eroon vanhasta toimintatavasta.

Olet jo tunnistanut tarpeen muutokseen, sillä luet tätä omahoito-ohjelmaa. Olet pohtinut laittoman kuvamateriaalin käytön lopettamista (vaihe 2: pohdinta). Olet saattanut jo aloittaa muutoksen valmistelun (vaihe 3: valmistelu). ReDirection omahoito-ohjelman avulla voit oppia elämään ilman laitonta kuvamateriaalia ja ottamaan askelia käyttäytymisesi muuttamiseksi (vaihe 4: toiminta)  pitäytymään muutoksessa (vaihe 5: ylläpito). Lopulta olet onnistuneesti muuttanut käytöstäsi (vaihe 6: lopullinen kehältä poistuminen).

Retkahdus on normaali osa elämää kaikissa muutostilanteissa. Vastoinkäymisten kohtaaminen ei tarkoita, että olisit epäonnistunut tai että et kykenisi muuttamaan käytöstäsi pysyvästi. Retkahduksen jälkeen voit palata takaisin, jatkaa muutoksen pyörällä ja oppia retkahduksesta.

wheel-of-relaps-csam.

Seuraavassa harjoituksessa opit tunnistamaan niitä laukaisevia tekijöitä, jotka voivat johtaa retkahdukseen. Opit myös vaihtoehtoisia toimintatapoja näitä riskitilanteita varten.