Skip to main content

Egenvårdsprogram

2. VERKTYG

Har du försökt kontrollera eller undvika panikattacker tidigare? Stanna nu upp ett ögonblick och tänk på vilka metoder du har använt för att hantera paniken. Har du kanske undvikit folksamlingar eller andra situationer som ger dig ångest? Eller har du möjligen lärt dig tekniker för att lugna din andning om en panikattack inträffar?

Metoder för förändring

Vissa metoder för hantering av panik fungerar bättre än andra. Att undvika vissa situationer är till exempel ett vanligt och förståeligt sätt att försöka undvika panikattacker. På lång sikt hjälper det ändå inte för att stoppa paniken.

I det här kapitlet går vi igenom beprövade sätt att hantera sin panik. Vissa metoder kanske är bekanta, medan andra kan vara nya för dig. Förhoppningsvis hittar du metoder som passar dig och som du kan tillämpa i fortsättningen.

Övningarna är den viktigaste delen av egenvårdsprogrammet

Övningarna är kärnan i programmet. Med hjälp av dem kan du kartlägga och reflektera kring lösningar på din situation.

Det är viktigt att du förutom att läsa information också gör övningar. Genom att göra övningar går du från att vara en läsare till en aktiv aktör. På så sätt tar du steg mot att förbättra din situation.

Hur gör man övningarna?

En del övningar tar längre tid än andra.  Det viktiga är att du fortsätter med övningarna även om det känns utmanande.

För vissa övningar är det viktigt att du upprepar dem tillräckligt många gånger för att få till en mer hållbar förändring.

Övningar som du tycker är särskilt bra bör du lägga på minnet och gå tillbaka till längre fram.

I följande video (1:21) får du tips gällande övningarna i egenvårdsprogrammet. Du får höra varför det lönar sig att öva regelbundet.

Förändring tar tid

Motivationen för att göra förändringar i livet varierar. Ibland kan du också ha mera krafter att genomföra en förändring, ibland mindre. Kom ihåg att det här är naturligt.

Gör ändå ett avtal med dig själv: testa att följa anvisningarna i detta egenvårdsprogram och bedöm först senare om de har gjort nytta.

I den här delen får du verktyg för att återställa din funktionsförmåga och förnya ditt sätt att tänka. Gör de övningar som känns nödvändiga för dig. Var noga med att lyssna på dina egna inre resurser.