Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

ReDirection - Laittoman kuvamateriaalin käyttäjän omahoito-ohjelma

ReDirection omahoito-ohjelma on anonyymi kuntouttava ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa sinua elämään ilman kuvamateriaalia, joka todistaa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Tästä kuvamateriaalista käytetään myös nimitystä CSAM = child sexual abuse material / laiton kuvamateriaali. Ohjelman avulla opit kontrolloimaan tunteitasi, ajatuksiasi ja käyttäytymistäsi. Näin voit uudelleenohjata itsesi ja lopettaa laittoman kuvamateriaalin katselun.

Jo pelkästään avaamalla tämän ReDirection omahoito-ohjelman olet tehnyt tärkeän päätöksen hakea apua ja muuttaa käytöstäsi. Se, että luet tätä, osoittaa, että olet motivoitunut muutokseen.

ReDirection omahoito-ohjelma perustuu kognitiiviseen käyttäytymisteoriaan. Kognitiiviseen käyttäytymisteoriaan perustuvat kuntoutusohjelmat ovat osoittautuneet tehokkaiksi pitkäkestoisten käyttäytymismuutosten saavuttamisessa.

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?

Omahoito-ohjelma sopii kaikille iästä riippumatta, ja sen käyttäminen on maksutonta.

Voit tehdä omahoito-ohjelmaa ja sen harjoituksia täysin nimettömästi. Sinun ei tarvitse syöttää henkilötietojasi mihinkään. Mitään henkilökohtaista tietoa ei kerätä, eikä käyttäjiä voi identifioida tai seurata millään tavalla.

Voit käyttää omahoito-ohjelmaa

  • 24/7
  • ilmaiseksi
  • iästä riippumatta
  • nimettömästi ja kirjautumatta
  • itsenäisesti tai muun hoidon ohella
  • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat

Suosittelemme, että aloitat osiosta 1 ja siirryt seuraaviin osioihin vasta edellisen läpikäytyäsi. Voit kuitenkin vapaasti aloittaa ohjelman mistä tahansa osiosta.

Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä.

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäinen osio tarkastelee laittoman kuvamateriaalin käyttöäsi sekä siihen liittyviä ajatuksiasi ja huolenaiheitasi.

Tämän osion tavoitteena on selvittää omia motiivejasi käyttäytymisesi muuttamiseen sekä asettaa merkityksellisiä tavoitteita tulevaisuudellesi.

1–6 YMMÄRRYS JA HARJOITTELU

Pyri varaamaan 10 minuuttia joka päivä harjoitusten tekemiseen. Jos tämä ei tunnu mahdolliselta, voit yrittää tehdä 30 minuuttia yhtenä päivänä kerran viikossa.

Osiot 1–6 tarkastelevat, miksi ihmiset käyttävät laitonta kuvamateriaalia sekä minkälaiset sisäiset ja ulkoiset tekijät voivat johtaa laittoman kuvamateriaalin käyttöön. Nämä tekijät muodostava polun, joka johtaa laittoman kuvamateriaalin käyttöön.

Osion tavoitteena on, että ymmärrät, mitkä tekijät, motiivit, syyt, tilanteet ja yllykkeet saavat sinut käyttämään laitonta kuvamateriaalia.

OMAHOITO-OHJELMAN SUORITTAMISEN JÄLKEEN

Viimeinen osio auttaa sinua asettamaan tavoitteita ja konkreettisia askeleita kuntouttavalle matkallesi pois laittoman kuvamateriaalin käytöstä. Osio auttaa sinua tekemään konkreettisia muutoksia käyttäytymiseesi sekä varmistamaan muutosten ylläpidettävyyden ja pitkäkestoisuuden.

Mikä omahoito-ohjelma on?

  • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin toimintatapoihin
  • koostuu eri osioista
  • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa

Aikataulu

Suosittelemme, että aloitat miettimällä, miten ja milloin haluat käydä läpi tämän ohjelman. Ohjelman suorittaminen kestää vähintään muutaman päivän tai viikon riippuen siitä, kuinka nopeasti teet harjoituksia. Suosittelemme, että työstät ohjelmaa pienissä osissa etkä kiirehdi harjoitusten läpi.

Pyri varaamaan 10 minuuttia joka päivä harjoitusten tekemiseen. Jos tämä ei tunnu mahdolliselta, voit yrittää tehdä 30 minuuttia yhtenä päivänä kerran viikossa.

Kun määrittelet, kuinka paljon työskentelet viikoittain tämän omahoito-ohjelman parissa, pohdi nykyistä tilannettasi ja arvioi, mikä on sinulle realistista.

Mitä tarkemman suunnitelman teet, sitä todennäköisempää on, että myös pysyt suunnitelmassasi. Suunnitelmaan kannattaa siis sisällyttää esimerkiksi tarkkoja päiviä ja kellonaikoja.

Kun olet päättänyt aikataulusi, kirjoita se muistiin. Sinun kannattaa myös asettaa muistutus itsellesi harjoitusten suorittamisesta ja ohjelman läpikäynnistä.

Harjoitusten tekeminen

Tiedon lisäksi omahoito-ohjelmassa on paljon harjoituksia. Yritä tehdä jokainen harjoitus.

Jos jokin harjoituksista tuntuu liian vaikealta, siirry seuraavaan ja palaa harjoitukseen myöhemmin, kun siltä tuntuu.

Jokaisen harjoituksen täydellinen suorittaminen ei ole pääasia. Tärkeintä on, että aloitat.

Monissa harjoituksissa sinua pyydetään kirjoittamaan vastauksesi paperille. Suosittelemme tätä tapaa, koska sen on todettu auttavan oppimisessa sekä ajatuksiesi ja tunteidesi käsittelemisessä. Jos et halua kirjoittaa vastauksiasi paperille, voit kirjoittaa ne myös tietokoneellesi tai puhelimeesi.

Tämä on myös ammattilaisen työkalu

Omahoito-ohjelmaa voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.