Skip to main content

Egenvårdsprogram

4. Skoja

Det är tillåtet att använda fantasin och att skoja i matsituationer När du lägger maten på tallriken så att den är lockande att titta på kan det också bli lättare för barnet att smaka på maten.

Mer glädje vid måltiderna i vardagen

Till exempel på en barnfest kan man ställa fram mat på tallriken på ett roligt sätt. Cocktailbitar kan serveras med ett arrangemang som liknar en igelkott, och på Halloweenfester kan rätterna dekoreras enligt festens tema.

Du kan skoja på samma sätt också till vardags. Du kan lägga maten på tallriken så att den liknar ett ansikte eller ett djur. Ni kan också äta måltiden på balkongen eller på golvet på en picknickfilt.

Ibland kan ni leka restaurang eller ha en bakvänd dag, då ni äter efterrätten först och huvudrätten sist. Bara fantasin sätter gränserna. Det finns en hel del bilder på internet och i de sociala medierna som du kan använda som inspiration. 

Övning: Skoj vid de gemensamma måltiderna

Mål

Du ökar ditt barns intresse för nya födoämnen när du gör portioner och matsituationer roliga och intressanta för barnet.

Anvisning

Planera en skojig måltid tillsammans med ditt barn. Fundera tillsammans på vilka ingredienser som behövs och när måltiden kommer att äga rum. Ni kan till exempel rita en bild av en skojig måltid tillsammans eller söka efter bilder på webben.

Tänk också på var måltiden ska serveras. Ni kan hålla picknick utomhus eller duka bordet på terrassen.

Gå till butiken för att handla ingredienserna tillsammans. Laga maten tillsammans.

Fundera efteråt på hur matsituationen kändes

Var situationen annorlunda än de vanliga måltiderna i vardagen? Njöt ditt barn av matsituationen? Hur kände du dig?

Loading ...