Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för sexuellt intresse riktat mot barn närmar sig sitt slut. I det här skedet kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Vägen framåt

Förhoppningsvis hittade du verktyg och övningar i det här programmet som du tycker är användbara och som du kan använda för att hantera dina tankar, känslor och handlingar och få dem bättre under kontroll.

Övning ger färdighet

Som alltid när man lär sig nya saker är det viktigt att öva, även när det gäller att lära sig nya kunskaper om hur man gör för att må bra psykiskt. Genom att öva på att använda verktygen som du lärt dig i detta egenvårdsprogram i lätta situationer hjälper de dig efter hand också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övningen kan jämföras med att lära sig att simma

När du lär dig simma måste du lära dig tekniken på grunt vatten och sedan kan du träna på djupare vatten under trygga omständigheter. När du har lärt dig detta tillräckligt bra kan du även simma under mer utmanande förhållanden, till exempel på djupare vatten eller när det blåser.

Särskilt i början kan övningen vara utmattande. Därför är det viktigt att du belönar dig själv på något lämpligt sätt efter att ha övat på en viss färdighet till exempel i en vecka.

Fundera ut en lämplig belöning till dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på din favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.