Skip to main content

Egenvårdsprogram

2. VERKTYG

I den här delen lär du dig olika sätt att kontrollera och övervinna social nervositet.

Innan du börjar öva, stanna upp ett ögonblick för att fundera på dina mål. 

  • Vad vill du uppnå med detta egenvårdsprogram?
  • Vill du våga delta modigare i vissa sociala situationer?
  • Vill du lära dig att tänka annorlunda i dessa situationer?
  • Önskar du att det skulle ske en förändring i de känslor som väcks av sociala situationer?

Metoder för förändring

Den goda nyheten är att du kan lära dig att kontrollera dina egna reaktioner, känslor och handlingar. Du har själv nycklarna till framgång, eftersom du är den bästa experten på ditt eget psyke. 

Härnäst lär du dig sätt att få mer kontroll över din sociala ångest.

Du lär dig först att känna igen de tankar som upprätthåller dina sociala rädslor. Därefter börjar du gradvis att utsätta dig för olika spännande situationer.

Förhoppningsvis hittar du metoder som passar dig och som du kan tillämpa i vardagen. Att du läser denna text är redan i sig ett viktigt första steg. Du har alltså redan stannat upp för åtminstone ett ögonblick för att fundera på din situation, och du önskar en förändring.  

Övningarna är den viktigaste delen av egenvårdsprogrammet

Övningarna är kärnan i programmet. Med hjälp av dem kan du kartlägga och fundera på lösningar på din situation.

Det är viktigt att du förutom att läsa informationen också gör övningarna. Genom att göra övningar går du från att vara en läsare till en aktiv aktör. På så sätt tar du steg mot att förbättra din situation.  

Hur gör man övningarna? 

En del övningar tar längre tid än andra. Det viktiga är att du fortsätter med övningarna även om det känns utmanande. För vissa övningar är det viktigt att du upprepar dem tillräckligt många gånger för att få till en mer hållbar förändring.

Övningar som du tycker är särskilt bra bör du lägga på minnet och återgå till längre fram. 

I följande video (1:21) får du tips gällande övningarna i egenvårdsprogrammet. Du får höra varför det lönar sig att öva regelbundet.

Förändring tar tid

Motivationen för att göra förändringar i livet varierar. Ibland kan du också ha mera krafter att genomföra en förändring, ibland mindre. Kom ihåg att det här är naturligt.

Gör ändå ett avtal med dig själv: pröva att följa anvisningarna i detta egenvårdsprogram och bedöm först senare om de har gjort någon nytta.

I den här delen får du verktyg för att återställa din funktionsförmåga och förnya ditt sätt att tänka. Gör de övningar som känns nödvändiga för dig. Var noga med att lyssna på dina egna resurser.