Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för social ångest närmar sig sitt slut. I det här skedet kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Vägen framåt

Förhoppningsvis har du kommit att förstå din sociala ångest bättre. Och framför allt har du förhoppningsvis hittat sätt att möta plågsamma sociala situationer.

Låt oss sedan stärka dina interaktionsfärdigheter så att interaktionen i sociala situationer blir så trevlig som möjligt för dig i framtiden. Slutligen överväger vi hur du gör de resultat du uppnått genom flitig övning bestående. Här hjälper det att anta exponering som en livsfilosofi.

Övning ger färdighet

Som vid all inlärning av nya färdigheter är det viktigt att fortsätta öva, också i fråga om social ångest. När du börjar öva på att använda verktygen i lätta situationer, kan de småningom hjälpa dig också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övning kan jämföras med att lära sig att simma

Man måste lära sig simma i grunt vatten. Därefter stärks simkunnigheten under säkra förhållanden. När du har lärt dig detta tillräckligt bra kan du även simma under mer utmanande förhållanden, till exempel på djupare vatten eller i blåsigare väder. 

Särskilt i början kan övningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du belönar dig själv på något lämpligt sätt efter att ha övat på en viss färdighet till exempel i en vecka.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på sin favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.