Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för ångest närmar sig sitt slut. I detta skede kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Vägen framåt

Förhoppningsvis hittade du några verktyg och övningar i det här programmet som du tyckte var användbara för dig. När man tillfrisknar är det viktigt att fokusera på det som händer nu och vad som kommer att hända.

När man har ångest snurrar tankarna lätt runt i huvudet, och det är svårt att fokusera på nuet eller tänka på hur framtiden kommer att bli.

Övning ger färdighet

Det är viktigt att öva regelbundet då man lär sig något nytt, även när det gäller att lära sig ny kunskap om hur man gör för att må bra psykiskt. När du börjar med att öva på att använda verktygen i detta egenvårdsprogram i lätta situationer hjälper de dig efterhand också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övning kan jämföras med att lära sig simma

När du lär dig simma måste du först lära dig tekniken i grunt vatten och sedan kan du träna vidare under trygga förhållanden. När du har tillräckligt goda simkunskaper kan du också simma i mer krävande förhållanden, till exempel på djupare vatten eller i blåsigare väder.

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du, efter att ha övat på en ny färdighet till exempel under en viss tid eller i en viss svår situation, belönar dig själv på något lämpligt sätt.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på din favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.

.