Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Tämä ohjelma lähenee loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ja lastasi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistanne tuloksista. Kiitos, että olette jaksaneet lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Uuden opetteluun kuuluu ylä- ja alamäkiä 

Toivottavasti löysitte tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koitte teille hyödyllisiksi.  

Into uuden harjoitteluun saattaa välillä olla koetuksella, kun edistyminen ei etene toivotusti. Takapakit kuuluvat elämään ja ovat väistämätön osa matkalla kohti pysyviä muutoksia. 

Haasteita selättäessä on tärkeää suunnata mieli tähän hetkeen ja kohti tulevaa. Toivo ja usko muutokseen vie eteenpäin. 

Muista 

Jos arki nepsypiirteiden kanssa olisi helppoa, ei sitä varten tarvittaisi hoito-ohjelmia. 

Ohjelmassa harjoitellut keinot ovat tehokkaita nepsypiirteisen lapsen arjen sujuvoittamiseksi. Niitä aktiivisesti käyttämällä tuet lastasi ja suurella todennäköisyydellä te myös edistytte.  

Harjoitus tekee mestarin 

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös mielen hyvinvoinnin taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelette tässä ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua ja lastasi vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa.  

Tulevaisuudessa tulee edelleen vastaan tilanteita, joissa lapsi kokee voimakkaampaa kuormitusta kuin mitä sinä tai hän toivoisitte.  

Vaikeuksien helpottuminen tapahtuu aina aaltoillen. On tärkeää kertoa myös lapselle, että nousut, laskut ja tasaiset vaiheet kuuluvat asiaan, eikä takapakeista kannata lannistua. 

Jatkakaa harjoiteltujen keinojen käyttämistä, ja ratkokaa vaikeita tilanteita niiden avulla. Kun lapsi saa onnistumisen kokemuksia uudesta toimintatavasta ja vaikeudet vähenevät, hänen itsevarmuutensa lisääntyy.  

Kannattaa pitää tavoite kirkkaana mielessä ja jatkaa rohkeasti sitä kohti. 

Muista palkitseminen 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset sekä itseäsi että lastasi jollain sopivalla tavalla, kun olette harjoitelleet tiettyä työkalua riittävän ajan. 

Mieti, mikä voisi olla sinulle ja lapsellesi sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat yhteinen leikki- tai pelihetki, metsäretki, polkupyörälenkki tai lapsen suosikkipuistossa vieraileminen. Tärkeää on löytää juuri teille sopiva juttu, josta te kumpikin nautitte.  

On myös tärkeää muistaa, ettei kaikkia työkaluja tarvitse saada käyttöön heti. Tehokkaimmin saatte keinoja käyttöön, kun harjoittelette niitä vaiheittain. Uusien taitojen opettelussa ja vakiinnuttamisessa on hyvä olla lempeä ja armollinen. 

Tässä osiossa

Tässä ovat kaikki tämän osion sivut