Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olette nyt suorittaneet ohjelman loppuun. Hienoa!

Toivottavasti saitte hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja arjen helpottamiseen. Sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Salli itsellesi ja lapsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriinne myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.

Seuraavalla videolla (1:29) kuulet, miten mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Muista

Mikäli nepsypiirteisiin liittyvät vaikeudet haittaavat lapsesi toimintakykyä tai elämänlaatuanne huomattavasti, älä epäröi hakea apua! 

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei riittänyt? 

Milloin apua kannattaa hakea?  

Apua kannattaa hakea, jos lapsen vaikeudet alkavat häiritä hänen elämäänsä ja rajoittaa iälle tyypillistä toimintaa. Nepsypiirteisiin liittyvät vaikeudet vaikuttavat tällöin perhe-elämään, kaverisuhteisiin tai koulunkäyntiin. Haasteiden pitkittyminen ja vaikeutuminen voivat altistaa myös muille ongelmille. 

Apua kannattaa hakea myös, jos vaikeudet kuormittavat perheen arkea tai huolestuttavat vanhempia.  

Mistä apua voi hakea? 

Mikäli lapsellasi on jo hoitokontakti, kertokaa huolista omalle ammattilaisellenne. 

Mikäli lapsellasi ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon. Voit kääntyä myös terveyskeskuksen tai yksityisen lääkäriaseman puoleen. Apua perheen arkeen ja hyvinvointiin voi saada lapsiperheiden sosiaalipalveluista. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta. 

Millaista apu on? 

Leikki- ja kouluikäisellä kuntoutus on yksilöllistä. Siihen voi kuulua esimerkiksi työskentelyä vanhemman, lapsen tai koko perheen kanssa. Kuntoutus voi myös sisältää terapiaa tai muita kohdennettuja hoitomuotoja.  

Entä jos omat voimavarasi ovat vähissä? 

On luonnollista, jos koet uupumusta tässä tilanteessa. Jos koet, että keinosi ja voimavarasi alkavat loppua, kannattaa hakea vertaistukea tai ammattiapua esimerkiksi omasta työterveyshuollosta, terveysasemalta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. 

Muita hyödyllisiä ohjelmia

Kiitos! 

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa perheesi elämään!  

Saitko apua omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.