Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Huolehdithan myös itsestäsi

Lapsen nepsypiirteisiin liittyvät vaikeudet tuovat vanhemmuuteen erityistä haastetta ja voivat lisätä stressiä. Omasta hyvinvoinnistasi huolehtiminen on erityisen tärkeää, jotta pystyt olemaan lapsesi tukena.

Oletko myötätuntoinen itsellesi?  

Nepsypiirteisen lapsen käytös saattaa toisinaan herättää vanhemmassa voimakkaita tunteita, kuten ärtymystä, huolta ja epätoivoa. Myös syyllisyyden, häpeän ja riittämättömyyden kokemukset ovat tavallisia. 

On tärkeää muistaa, että monet kamppailevat samanlaisten ongelmien kanssa eikä kukaan vanhempi osaa toimia aina toivomallaan tavalla. 

Lähtökohta siihen, että voit auttaa lastasi, on se, että pystyt suhtautumaan itseesi ymmärtävästi ja myötätuntoisesti. Kuuntele ja tarkastele omia tunteitasi ja kokemuksiasi syyllistämättä itseäsi. Kehu ja kannusta itseäsi säännöllisesti. Erityisen tärkeää se on haastavissa hetkissä. 

Miten sinä jaksat?  

Hyvinvoiva vanhempi on lapsen etu. Kun sinä voit hyvin, vahvistuvat voimavarasi kohdata lapsen oireilua. Pitämällä huolta omasta hyvinvoinnistasi näytät myös arvokasta esimerkkiä lapselle. 

Pysähdy miettimään, ovatko kuluttavat ja voimaa tuovat asiat tasapainossa arjessasi. Onko sinulla riittävästi aikaa palautumiselle sekä asioille, joista nautit? Mikä voisi auttaa sinua paremman tasapainon saavuttamisessa? 

Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. Seuraavaksi voit tarkastella, ovatko arjen hyvinvoinnin peruspalikkasi tasapainossa.  

Muista 

Vanhemman hyvinvointi on perusta lapsen oireiden helpottumiselle. Siksi omasta jaksamisesta ja voimavaroista on tärkeää pitää huolta. 

Jos koet, että tarvitset tukea omaan hyvinvointiisi, jaksamiseesi tai mielenterveyteesi, löytyy Mielenterveystalo.fi:stä omahoito-ohjelmia sekä tietoa lapsiperheiden palveluista. On tärkeää, että haet varhain apua ja tukea myös itsellesi!