Skip to main content

Egenvårdsprogram

8. Förstå avund och svartsjuka

Avund är kopplad till upplevelsen att den andra personen har något mer eller har det bättre än en själv. Den avundsjuke jämför sig själv och sin situation med den andra. Efter separationen kan du känna dig avundsjuk på hur din partner har gått vidare i livet.

Det förekommer individuella skillnader i hur lång tid det tar att bearbeta en separation. Vissa försöker bli av med de svåra känslorna genom att mycket snabbt inleda ett nytt förhållande. Efter en separation kan det kännas illa att märka att den andra glatt går vidare medan man själv fortfarande mår mycket dåligt.

Avund

Ex-partnern kan se förändrad ut. Hen kanske tar mer hand om sig själv och träffar nya människor. Om du själv däremot känner att du inte har energi att göra detta kan avund uppstå.

Avund är en svår känsla för alla. Den kan leda till bitterhet och mindervärdeskänslor. Det är bra att identifiera känslan. Genom att identifiera avunden och dess orsaker går det att finna egna ouppfyllda önskningar. Avund kan ge en energi att sträva efter det man vill ha.

Svartsjuka

Känslor av svartsjuka dyker ofta upp när den andra inleder ett nytt förhållande. Det kan vara så att livet hittills har förflutit ganska lugnt och att man inte har behövt möta några känslor av svartsjuka. Nu dyker alla svåra känslor kopplade till separationen upp till ytan igen.

Sociala medier kan fresta dig att följa din ex-partners liv. Man kan fastna i svartsjukan och den tar en enorm mängd energi. Då är det bra att tänka på om du verkligen har kunnat släppa det gamla och gå vidare. Att sluta följa din ex-partner frigör energi som du kan använda för att bygga upp ditt eget liv.

Övning: Förhoppningar inför framtiden

Varför?

Du får insikt i hur du vill att din framtid ska se ut. När du vet vad du vill kan du hitta sätt att uppnå dina mål.

Hur?

Skriv ner allt du önskar för dig själv i framtiden. Vad skulle kunna hjälpa dig att uppnå dessa mål?

Loading ...

Kom ihåg

Använder du din energi för att följa ex-partnern eller för att bygga upp ditt eget liv?