Hjälp i en svår livssituation
Förutom att behandla psykisk ohälsa är det viktigt att tänka på hur vardagen och svåra situationer kunde underlättas. Du kan få hjälp med att fundera på dessa saker. På denna sida ges information om vem du kan kontakta i svåra livssituationer.
På FPA:s webbplats och i FPA:s tjänster finns information om förmåner. Om du är på sjukhus eller i öppenvård kan hälsovårdens socialarbetare hjälpa dig med att reda ut din situation.
Om du vill skjuta upp förfallodagen för en sjukhusräkning kan du fråga om möjligheten att göra det genom att ringa telefonnumret som finns på fakturan.
Kontrollera först att du via FPA ansökt om de förmåner du har rätt till. När du har ont om pengar ska du i första hand se till att du betalar hyran och elräkningen samt reserverar pengar för mat och läkemedel.
Om du inte kan betala dina fakturor på förfallodagen, vänligen ring telefonnumret som finns på fakturan och berätta om din situation.
Om du inte kan betala hyra eller elräkningar eller köpa mat och läkemedel ska du snabbt kontakta vuxensocialarbetet i din kommun eller besöka verksamhetsstället. Berätta att din situation är akut och att du genast behöver hjälp.
Om pengar och skuldproblem upprepade gånger ger upphov till bekymmer lönar det sig att omsorgsfullt ta itu med orsakerna till problemen. Kom ihåg att det tar tid att ändra sina vanor. Ge inte upp, även om det verkar svårt i början!
Om det trots försök känns för betungande att sköta ekonomin är alternativet att ansöka om intressebevakning. För detta behöver du en läkares bedömning och utlåtande.
Du kan be om hjälp till exempel hos
- vuxensocialarbetet i din hemkommun
- Ekonomi- och skuldrådgivningen
- Garantistiftelsen (sidan på finska)
- Intressebevakningen
- Etsi aikuisten sosiaalityön yhteystiedot Suomi.fi (opens in a new window, goes to a different website)
- Talous- ja velkaneuvonta (opens in a new window, goes to a different website)
- Takuusäätiö (opens in a new window, goes to a different website)
- Edunvalvonta (opens in a new window, goes to a different website)
Du kan ha rätt till grundläggande utkomststöd som du ansöker om hos FPA. Du kan också ansöka om kompletterande utkomststöd genom socialvårdens tjänster i din kommun.
När du lever på en liten inkomst kan den ekonomiska situationen vara svår, även om du har fått de förmåner som du har rätt till. Webbplatserna nedan ger information och stöd för att klara sig på en låg inkomst.
- Livsmedelshjälp
- Marthaförbundet
- Garantistiftelsen (sidan på finska)
- Ruoka-apu (opens in a new window, goes to a different website)
- Martat (opens in a new window, goes to a different website)
- Takuusäätiö (opens in a new window, goes to a different website)
- Lue lisää Kelan perustoimeentuesta (opens in a new window, goes to a different website)
- Etsi aikuisten sosiaalityön yhteystiedot Suomi.fi (opens in a new window, goes to a different website)
Ekonomiska svårigheter uppkommer ofta om man själv eller en närstående person insjuknar. Om du är på sjukhus eller i öppenvård kan hälsovårdens socialarbetare hjälpa dig med att reda ut din situation.
Genom FPA får du information om förmåner. Kontrollera först att du via FPA ansökt om förmåner du har rätt till. Dessutom kan du ha rätt till stöd för anhörigvård som du ansöker om hos kommunen.
Företagshälsovård?
Företagshälsovården är en viktig partner för dig, om du är anställd i ett arbetsförhållande, och din arbetsförmåga har försämrats. Företagshälsovården hjälper dig att fortsätta arbeta eller återgå till arbetet efter en sjukskrivning och vid behov undersöka andra alternativ. För sjukdagpenning eller rehabiliteringspenning krävs också en bedömning av företagsläkaren.
Företagshälsovården kan också hjälpa dig när din psykiska arbetsförmåga har försämrats på grund av en närståendes sjukdom.
Vad kan FPA hjälpa med?
FPA stöder dig ekonomiskt när du blir sjuk. Du kan till exempel ansöka om sjukdagpenning, bostadsbidrag och läkemedelsersättning genom FPA.
Grundläggande utkomststöd söks också genom FPA när de övriga inkomsterna inte räcker till för de utgifter som är nödvändiga för uppehället.
Mer information om FPA:s räknare
FPA:s stöd för psykiska problem (sidan tillsvidare på finska)
Arbetspensionsanstalten?
Om din arbetsoförmåga drar ut på tiden eller orsakar en sannolik risk för att utestängas från arbetslivet under de närmaste åren, kan du få stöd från din egen arbetspensionsanstalt. Du kan kontrollera din egen arbetspensionsanstalt på adressen arbetspension.fi .
Hur är det med socialvården?
Du kan ansöka om kompletterande och förebyggande utkomststöd genom kommunens socialvård. Denna stödform är en sista utväg, dvs. FPA:s förmåner måste sökas först. Socialvårdens namn varierar från kommun till kommun. Ofta är det vuxensocialarbete.
Hitta kontaktuppgifter för vuxensocialarbetet på adressen Suomi.fi
Kommunens socialtjänster innefattar också stöd för anhörigvård.
Mer information på Omaishoitajat.fi
Stöd från organisationer?
Trots socialskyddsförmåner kan en allvarlig sjukdom ofta resultera i att kostnaderna ökar och inkomsterna minskar. Av den anledningen är det också viktigt att påverka utgifterna.
Om du har svårt med betalning av skulder eller om inkomsten inte räcker för att täcka utgifterna kan du också få tips genom Takuusäätiö.fi (sidan på finska) och Martha.fi
- Lue lisää Kela.fi (opens in a new window, goes to a different website)
- Lue lisää Kelan laskurit (opens in a new window, goes to a different website)
- Kelan tuki mielenterveysongelmissa (opens in a new window, goes to a different website)
Mitä työeläkelaitoksesta?
Jos työkyvyttömyytesi pitkittyy tai aiheuttaa lähivuosina todennäköisen uhan jäädä työelämän ulkopuolelle, voit saada tukea omasta työeläkelaitoksestasi. Oman työeläkelaitoksesi voit tarkistaa osoitteesta tyoelake.fi.
Mitä sosiaalihuollosta?
Kunnan sosiaalihuollosta voit hakea täydentävää ja ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Tämä tukimuoto on viimesijainen, eli Kelan etuudet on haettava ensin. Sosiaalihuollon nimi vaihtelee kunnittain. Usein se on aikuisten sosiaalityö.
Kunnan sosiaalipalvelua on myös omaishoidon tuki.
- Etsi aikuisten sosiaalityön yhteystiedot Suomi.fi (opens in a new window, goes to a different website)
- Lue lisää Omaishoitajat.fi (opens in a new window, goes to a different website)
Mitä järjestöistä?
Sosiaaliturvaetuuksista huolimatta vaikea sairastuminen aiheuttaa usein kulujen kasvua ja tulojen vähenemistä. Tästä syystä on tärkeää vaikuttaa myös menoihin.
Jos sinulla on vaikeuksia velkojen maksussa tai tulot eivät riitä kattamaan kuluja, vinkkejä saat myös seuraavista osoitteista:
Om du är arbetslös
- anmäl dig till TE-byrån
- berätta att du behöver sysselsättningsstöd
- vid 16–29 års ålder kan du få stöd från Navigatorn (Ohjaamo)
Om du är 16–29 år och behöver stöd för att främja dina studier kan du kontakta
- Vamos (sidan på finska) stöder unga personer för att de ska få inträde till skol- och arbetslivet.
- Navigatorn (Ohjaamo) är en plats där du kan få hjälp i frågor som rör arbete, utbildning och vardagsliv.
- NUOTTI-coachning är en form av professionell rehabilitering som FPA anordnar för ungdomar som behöver stöd för vardagens utmaningar och för att göra upp framtidsplanerplaner.
Du kan med låg tröskel kontakta socialtjänsterna i din kommun.
Kontakten med socialtjänsterna inleds med en bedömning av behovet av tjänster. Du kan själv eller tillsammans med din vårdgivare ta kontakt. Om man bedömer att barnet och familjen har nytta av socialvårdens tjänster och stöd, utses en egenarbetstagare för dem. Det är frivilligt att bli klient.
Vanliga skäl för att ta kontakt
- du känner dig utmattad
- du behöver stöd på grund av långvarig depression eller andra psykiska symtom
- du hoppas på hjälp vid en plötslig förändring i din livssituation (t.ex. föräldrarnas skilsmässa eller sjukdom)
- du behöver hjälp med barnpassning när du uträttar ärenden (t.ex. läkar- eller terapibesök)
- en förälder eller ett barn i familjen har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning
- ett barn måste med tanke på sin ålder bära ett för stort ansvar för familjens vardag, till exempel på grund av förälderns sjukdom
- ett barn eller en ung person gör på egen hand saker som är farliga eller skadliga för hen, till exempel använder hen mycket rusmedel, begår brott eller försummar skolgången
- du använder mycket och ofta alkohol eller andra rusmedel
- våld utövas i familjen
- du behöver något annat stöd
Sociala tjänster som kommunen tillhandahåller för familjer inkluderar
- hemservice
- familjearbete
- barntillsyningsman
- rådgivning i uppfostrings- och familjefrågor
- stödfamiljer
- tjänster för barn och unga
- barnskydd
Läs mer: Familjetjänster som stöd vid psykiska problem (sidan tillsvidare på finska)
Även en enda upplevelse av våld är en anledning att söka hjälp
Om situationen är akut och allvarlig, kontakta omedelbart nödnumret 112, ett skyddshem som har jour dygnet runt eller kommunens socialjour.
Du kan söka hjälp även när du känner ett hot om våld eller om det av någon annan anledning inte känns tryggt hemma. Också de som utövat våld eller är rädda för sina egna våldskänslor kan få hjälp.
Bli inte ensam, här finns information om var du kan få hjälp: Var får man hjälp i en våldssituation? (sidan tillsvidare på finska)
Hae apua
Jos sinulla on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa ja haluat apua, ota yhteyttä
- terveysasemalle,
- työterveyshuoltoon (tarkista, kuuluuko sinun työterveyshuoltoosi päihdehoito) tai
- lähimmälle A-klinikalle
- alueesi päihdeklinikalle tai päihdepalveluihin
Verkkopalvelut
Mielenterveystalon omahoito-ohjelma
Ohjelma on tarkoitettu kaikille, jotka ovat huolissaan alkoholinkäytöstään tai haluavat pohtia suhdettaan alkoholiin. Ohjelmassa saat tietoa alkoholinkäytön vaikutuksista fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Opit myös työkaluista, joiden avulla voit arvioida ja hallita alkoholinkäyttöäsi.
Nettiterapia
Nettiterapia löytyy sinulle, joka haluat vähentää alkoholinkäyttöä tai lopettaa sen kokonaan. Ensin tarvitset lääkärin lähetteen, jolla pääset jo viikossa terapiaan. Itse nettiterapia on maksutonta.
Päihdelinkin neuvontapalvelu
Päihdelinkin neuvontapalvelu tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuteen liittyvää verkkoneuvontaa. Kysyä voi omasta tai läheisen tilanteesta. Voit valita, haluatko kysyä asiaa päihdealan ammattilaiselta vai kokemusasiantuntijalta. Neuvontapalvelun käyttäminen on nimetöntä ja luottamuksellista.
Vertaistukiryhmät
Suomessa toimii monia vertaistukiryhmiä riippuvuuksien kanssa kamppaileville ja heidän läheisilleen. Ryhmistä saa tukea arjen ja elämänhallinnan asioihin, ihmissuhteisiin sekä tunteiden käsittelyyn.
- Lue lisää AA - nimettömät alkoholistit toiminnasta (aa.fi) (opens in a new window, goes to a different website)
- Lue lisää NA - Nimettömät narkomaanit toiminnasta (nasuomi.org) (opens in a new window, goes to a different website)
- Lue lisää Al-Anon - alkoholistien läheisten järjestöstä (al-anon.fi) (opens in a new window, goes to a different website)
Yksityinen päihdehoito
Julkisten palveluiden lisäksi Suomessa saa myös yksityisiä päihdehoidon palveluita. Näihin palveluihin voit mennä ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Silloin maksat kaiken itse.
Lue lisää Mielenterveystalon sivuilla
Om det finns en risk för att du förlorar din bostad eller om du redan blivit vräkt:
-
Kontakta genast socialbyrån eller socialvårdsstationen i din hemkommun. Berätta för dem att du har ett akut behov av hjälp och håller på att förlora din bostad. Där får du råd och vägledning om hur du hittar en bostad eller tillfällig inkvartering.
-
Var aktiv själv. Kontakta hyresvärden och berätta att du söker hjälp och vill reda ut situationen.