Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. TIPS FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för ångest närmar sig sitt slut. I detta skede kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Vägen framåt

Förhoppningsvis hittade du verktyg och övningar i det här programmet som du tycker är användbara och som du kan använda för att hantera dina ångestkänslor och få dem bättre under kontroll.

Övning ger färdighet

Liksom vid all inlärning av nya färdigheter är det viktigt att fortsätta träna, också i fråga om redskap för ångest. När du börjar med att öva på att använda verktygen i lätta situationer, kan de småningom hjälpa dig också i svårare situationer när känslorna håller på att ta överhanden.

Träning kan jämföras med att lära sig simma

Då du lär dig simma måste du lära dig tekniken på grunt vatten och sedan kan du träna på djupare vatten under trygga omständigheter. När simkunskapen är tillräckligt bra kan du också simma under mer utmanande förhållanden, som på djupare vatten eller i stormigare väder.

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du belönar dig själv på något lämpligt sätt efter att ha övat på en viss färdighet till exempel i en vecka.

Fundera ut en lämplig belöning till dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på sin favoritmusik, läsa en bok, tillbringa en avkopplande kväll, ringa till en kompis eller vilken positiv respons som helst som du vill ge dig själv. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.