Skip to main content

Unga

Här finns information och egenvårdsprogram som är avsedda särskilt för unga och deras föräldrar. Det finns också information om nätterapier för unga.

Innehållet riktar sig främst till ungdomar från högstadieåldern och uppåt.

Egenvårdsprogram för unga

I egenvårdsprogrammet hittar du mer information, vinkar och verktyg. Där hittas bland annat videor och övningar med handledning. Du kan göra programmet i din egen takt då det passar dig.

Nedan finns en lista över egenvårdsprogram som är avsedda särskilt för unga. Du kan naturligtvis testa andra program också. 

Be om hjälp!

Du kan nå mer bestående resultat om du bekantar dig med egenvårdsprogrammet tillsammans med en närstående eller yrkesperson. Yrkespersonen kan till exempel vara en hälsovårdare eller psykolog från din skolas elev- och studerandevård.

Bekanta er med innehållet och prova övningarna tillsammans. Din närstående eller yrkespersonen kan hjälpa dig lägga upp en plan för att genomföra egenvårdsprogrammets övningar. Personen kan också stöda och uppmuntra dig samt diskutera tankar, som programmet väcker hos dig.

Chillaa-appen för unga (på finska)

Chillaa-appen hjälper till med ångest, spänning och stress och hjälper dig att bygga upp ditt självförtroende.

  • alltid i fickan som stöd
  • ingen inloggning
  • avslappnings- och mindfulnessövningar
  • tips för knepiga situationer
  • peptalk från andra unga

Nätterapier för unga

Huvudsakligen för personer över 16 år. Du behöver en remiss och bankkoder.

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. Du behöver en läkarremiss för nätterapi.

Nätterapin för unga med social fobi är avsedd för 13–17-åringar. De övriga nätterapierna är avsedda för personer över 16 år.

Information om psykiska problem hos unga

Det mesta av innehållet på Psykporten är lämpligt för alla åldrar. Vi rekommenderar därför att du också kollar in temasidorna för ytterligare nyttig information.