Skip to main content

Egenvårdsprogram

9. Titta in-metoden

I föregående övning berättade vi om sätt för att stödja barnets förmåga att somna på egen hand. Titta in-metoden, dvs. Excuse me drill, är ett sätt att lära sig somna på egen hand.

När barnet ska somna behöver hen inte nödvändigtvis att föräldern är ständigt närvarande. När barnet kallar på föräldern med mer krävande gnyende kan föräldern gå in och lugna situationen och kommunicera till barnet att det inte är någon fara. Barnets trygghetskänsla stärks när hen lär sig att lita på att förälderns hjälp kan fås vid behov.  

Titta in-metoden 

När barnet har tålamod att stanna ensam i sin säng och känner sig trygg där, kan titta in-metoden användas för att öva att somna på egen hand.  

Där stoppar föräldern in barnet i sängen i slutet av kvällsrutinen, och går sedan någon annanstans. Efter ett stund tittar föräldern in på nytt hos barnet för att kontrollera att allt är bra.  

Det väsentliga med metoden är att föräldern kommer tillbaka innan barnet får panik. På det sättet märker barnet att föräldern finns tillgänglig om det behövs. 

Övning: Titta in-metoden (för barn över 12 månader)

Mål  

Ni övar färdigheten att somna själv.  

Anvisning 

Följande anvisningar kan användas med ett barn över 12 månader, som ännu inte kan somna självständigt utan att föräldern är närvarande.  

Observera följande innan ni börjar öva 

 • Försäkra dig först om att barnet är friskt. 
 • Se till att det inte finns några faktorer som stör sömnen i barnets sovmiljö. 
 • Kontrollera att barnets sömnrytm är regelbunden.  
 • Kontrollera att barnet sover tillräckligt mycket på natten och dagen.  
 • Se till att barnet redan har vant sig vid familjens kvällsrutiner, som skapar trygghet och hjälper till att koppla loss från föräldern. 

Hur börjar man öva att somna på egen hand på kvällen? 

 1. Stoppa om barnet i sängen i slutet av kvällsrutinen.  
 2. Önska barnet god natt och låt hen somna på egen hand.  
 3. Gå någon annanstans, men kom tillbaka till rummet innan barnet hinner få panik.  
 4. Du kan i smyg se efter om barnet lugnar sig för sömn. Om det behövs kan du också stryka eller buffa ett tag om barnet ännu håller på att somna.  
 5. Efter ett kort besök kan du återigen lämna barnets sida.  
 6. På det sättet lär barnet sig efter hand att föräldern är i närheten och tillgänglig vid behov.  
 7. Om barnet får panik kan du ta barnet i famnen ett stund och lugna hen. Försök dock att sätta barnet tillbaka i sin egen säng innan hen somnar om.