Skip to main content

Egenvårdsprogram

Ökat välbefinnande i vardagen

Kom ihåg att satsa på aktiviteter som ger välbefinnande, engagerar dig eller ger dig en känsla av att du lyckats med något.

Efter att du har slutat skada dig själv kan livet förändras en hel del. Du får mer tid och energi för andra saker i ditt liv. Det lönar sig att redan på förhand överväga hur du vill använda den extra tiden.

Gör du tillräckligt med saker som du njuter av? Livet är en ständig balansgång mellan saker som tar energi och saker som ger energi. Om du inte är uppmärksam kan de saker som tar mycket energi få övertaget utan att du märker det. Om självskadebeteendet tidigare har gett dig välbefinnande och har blivit ett beroende är det särskilt viktigt att se till att du noterar de saker som ger dig välbefinnande och införlivar dem i din vardag.

Fundera på vad du njuter av

Vi njuter alla av olika saker. Det är viktigt att du vet vad som ger just dig glädje. Det kan till exempel vara

  • att läsa bra böcker
  • att se på film
  • att delta i organisationsverksamhet
  • att träffa vänner

Fundera dessutom på om de saker du väljer också kommer att öka ditt välbefinnande på lång sikt. När du är utmattad kan du vara benägen att ge efter för snabba lösningar som är skadliga. Till exempel kan tröstätande, alkohol, hasardspel eller att surfa på nätet få dig att känna dig bättre i stunden, men vara skadligt i längden.

Att hitta trevliga saker att göra är ofta lättare när man känner sig nöjd.

Övning: Må bra-lista - Vad njuter du av?

Mål

Du lär dig att öka välbefinnandet i din vardag.

Anvisning

Gör en lista över saker som du mår bra av. Sätt upp listan på en synlig plats, till exempel på kylskåpsdörren.

När du gör listan, tänk tillbaka på alla saker som har gett dig tillfredsställelse tidigare. De behöver inte få dig att må bra just nu. Försök att tänka ut så många små och konkreta saker som möjligt.

Saker som jag njuter av

Loading ...

Kom ihåg

Du kan påverka ditt eget välbefinnande med väldigt enkla saker varje dag.

Det är värt att lägga till saker som du mår bra av i din vardag. Att må bra gör det lättare för dig att orka med livets måsten.