Skip to main content

Egenvårdsprogram

Duger jag som jag är?

Alla behöver höra till och känna sig accepterade. Därför väcker särskilt upplevelsen av ensamhet, att bli avvisad eller att känna sig utanför smärtsamma känslor.

Ett stort antal människor har ibland sådana upplevelser. Jobbiga upplevelser i relationer definierar däremot inte ditt värde. Om du inte känner dig accepterad som du är, är det värt att titta på dina befintliga relationer och fundera på vilken typ av relationer du vill ha.

Kritiserar du dig själv?

Många är sina egna värsta kritiker. Ditt psyke kan hitta på en mängd olika skäl till varför du inte skulle vara tillräcklig som du är. Det kan hävda att du inte är tillräckligt snygg eller att din kropp är fel. Det kan också få dig att tro att du inte kan saker och ting lika bra som andra eller att du är tråkig.

Psyket kan hitta på tankar som kritiserar och förringar dig praktiskt taget i oändlighet, oavsett hurdan du är och vad du gör. Därför är det bra att öva på att inte ge de här tankar alltför mycket makt. Vi återkommer till detta i Verktyg-delen.

Jämför du dig med andra i sociala medier?

Sociala medier underlättar inte situationen. Sociala medier ger dig ständigt tips på till exempel vad som är en bra livsstil eller ett snyggt utseende. I sociala medier ser man främst de bästa sidorna av andras liv – bara det som folk vill dela med sig av. Pressen att vara än det ena, än det andra blir lätt stor.

Kom ihåg

Man kan själv påverka sina relationer och hur de uppstår. Då är det ofta bra att ta hjälp av professionell personal.