Skip to main content

Egenvårdsprogram

5. Du och barnet i livmodern

Visualiseringar är ett viktigt verktyg när man blir förälder. Att föreställa sig och se babyn med sitt inre öga underlättar samspelet med babyn. I denna föreställning hjälper visualiseringsövningar som man kan kombinera med avslappnings- och andningsövningar.

Det är viktigt att stärka bandet och samspelet mellan dig och din baby, eftersom det gör det lättare att skapa ett anknytningsförhållande och kan också lindra förlossningsrädslan.

Övning: Du och din baby

Mål

Med hjälp av att föreställa dig saker förbereder du dig för babyns ankomst.

Anvisning

Föreställ dig själv i en situation där babyn redan har fötts. Ni är hemma på en säker plats, kanske på en bekväm soffa eller i en fåtölj. Du håller babyn i din famn och tittar på hen. Hen tittar på dig. 

Föreställ dig hur din baby ser ut. Hen är i din famn och är din egen baby – det vackraste och värdefullaste som du någonsin har haft i ditt liv.

Hur doftar babyn?
Hurdana ljud har hen?
Hurdan är stämningen i rummet?

Använd alla dina sinnen och lägg märke till dina observationer. 

Vilka hälsningar skulle du vilja skicka till dig själv i denna framtida situation? Och till din baby? Om du skulle skicka ett ord eller en kort mening, vad skulle det vara?

Vilken typ av hälsningar skulle du vilja skicka till dig själv och din baby i framtiden? Ta hjälp av frågorna i anvisningen.

Loading ...