Skip to main content

Egenvårdsprogram

Ökat välbefinnande i vardagen

Livet är en ständig balansgång mellan saker som tar energi och saker som ger energi. I synnerhet under spädbarnstiden kan de saker som tar mycket energi obemärkt få övertaget. 

Stresstoleransen varierar stort mellan människor, och det är bra att lära sig identifiera sina egna gränser. Om du märker att du lägger orimligt mycket tid på saker som tar på dina krafter, är det bra att tänka på om du kan gallra bort några belastande faktorer.

Dessutom är det bra att lägga till saker som ger välbefinnande i livet. Även små trevliga saker hjälper dig att klara av vardagen.

Vad gör just dig glad?

Vi njuter alla av olika saker. Det är viktigt att du vet vad som ger just dig glädje. Det kan till exempel vara

  • att njuta av morgonkaffet i lugn och ro
  • avslappnat slöande med babyn
  • att gå i bastun eller duschen
  • att se på serier 
  • att träffa en vän 
  • en promenad ensam

Fundera också på om de saker du väljer kommer att öka ditt välbefinnande på lång sikt. När du är utmattad kan du vara benägen att ge efter för snabba lösningar som inte är bra. Till exempel kan konstant tröstätande eller att hela tiden surfa på nätet för mycket få dig att känna dig bättre i stunden, men vara skadligt i längden.

Det är ofta lättare att hitta trevliga saker att göra när man känner sig nöjd.

Övning: Att må bra – vad njuter du av?

Mål

Du lär dig att öka välbefinnandet i din vardag. 

Anvisning

Gör en lista över saker som du mår bra av. Sätt upp listan på en synlig plats, till exempel på kylskåpsdörren.

När du gör listan, tänk tillbaka på alla saker som har gett dig tillfredsställelse tidigare. De behöver inte få dig att må bra just nu. Försök att tänka ut så många små och konkreta saker som möjligt.

Loading ...

Kom ihåg

Du kan påverka ditt välbefinnande med väldigt enkla dagliga saker. Det är värt att lägga till saker i din vardag som ger välbefinnande. Det hjälper dig att klara av livets måsten.