Från det att man utvecklar tvångssyndrom till att man söker vård tar det i genomsnitt 7–10 år. Detta är ett stort problem eftersom tvångssyndrom orsakar stor ångest och påverkar livet negativt på många plan. Dessutom finns det effektiv behandling mot tvångssyndrom, som det finns skäl att inleda så tidigt som möjligt. En anledning till att man dröjer med att söka vård är skammen över symtomen.
Tidigare ansågs tvångssyndrom vara ett sällsynt och svårbehandlat problem. Denna uppfattning har dock ändrats. Både medicinering och kognitiv beteendeterapi har visat sig vara effektiva i behandlingen av tvångssyndrom.
När man behandlar tvångssyndrom strävar man inte nödvändigtvis efter att patienten ska bli helt symtomfri. Däremot är målet att minska symtomen så mycket som möjligt och att eliminera lidandet som de orsakar och deras negativa konsekvenser för det övriga livet. Behandlingen omfattar två centrala mål:
1) Acceptans av tvångstankarna
När man accepterar sina tankar skapar de mindre ångest och därmed minskar behovet av att utföra tvångshandlingar. Även själva tvångstankarna minskar så småningom när man inte försöker tränga undan dem.
2) Frigörelse från tvångshandlingarna
På lång sikt kontrolleras tvångshandlingar inte av ångest. Målet är att man ska lära sig att det inte skapar orimlig ångest eller automatiskt leder till att det man är rädd för inträffar, bara för att man låter bli att utföra tvångshandlingarna.
Även om läkemedel inte får tvångssyndromet att försvinna, kan de lindra symtomen avsevärt. Vid läkemedelsbehandling använder man främst SSRI-mediciner, som även används vid behandling av depression, samt klomipramin. Det är också möjligt att använda många andra typer av psykofarmaka eller kombinera flera olika typer. Läkemedelsbehandling börjar vanligtvis verka inom 10–12 veckor och man fortsätter med den som underhållsbehandling i åtminstone ett år tills symtomen har lindrats.
Kognitiv beteendeterapi utgår från att vårt beteende, våra tankar och våra känslor är sammankopplade. Till exempel menar man att man kan påverka sina känslor genom att ändra sitt beteende. Inom kognitiv beteendeterapi försöker man ändra de beteende- och tankemönster som upprätthåller tvångssyndromet och därigenom lindra symtomen. Detta egenvårdsprogram baseras på metoderna inom kognitiv beteendeterapi.
Med kognitiv beteendeterapi försöker man bryta tvångssyndromets onda cirkel genom att bemöta ångesten i stället för att undvika den och utföra ritualer. Detta sker med hjälp av exponeringsövningar som trappas upp gradvis. När man övar på exponering får man till exempel successivt minska antalet gånger som man kontrollerar spisen och lära sig att stå ut med ångesten som uppstår när kontrollen uteblir. Så småningom minskar ångesten som är relaterad till tanken som fått särskild betydelse och man lär sig att bemöta den utan att ta till ritualer. Steg för steg ersätter man sitt undvikande beteende med mer effektiva sätt att bemöta ångesten och lär sig samtidigt att man överlever ångestkänslorna utan ritualer.
Tvångssyndromets onda cirkel kan brytas genom att man bemöter ångesten utan att ta till ritualer:
Tvångssyndrom kan även behandlas med internetterapi, som baseras på metoderna inom kognitiv beteendeterapi. Internetterapi remitteras av en läkare.
Internetterapi för tvångssyndrom (Enbart på finska)
Se hälsningen från en erfarenhetsexpert till andra som upplever tvångssyndrom. (Videon på finska)