Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för aggression närmar sig sitt slut. I det här skedet kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Vägen framåt

Förhoppningsvis hittade du information och övningar i det här programmet som du tyckte var användbara.

I detta skede i egenvårdsprogrammet för aggression har du kanske redan har märkt att hanteringen av jobbiga känslor handlar om att känna sig själv och hur ens kropp och psyke fungerar. Det handlar även om att studera uppfattningarna man har i förväg och om att fatta beslut.

Genom att följa vissa riktlinjer kan du agera i utmanande situationer. Det kräver att du lär dig och övar på vissa förmågor i förväg och reflekterar över dina känslor, tankar och ditt beteende. På så sätt får du verktyg som du kan använda i utmanande situationer. Du kan bli lugnare och få bättre kontroll över dina handlingar.

Övning ger färdighet

Som vid all inlärning av nya färdigheter är det viktigt att fortsätta öva, också i fråga om att lära sig att hantera aggression. När du börjar öva på att använda verktygen i lätta situationer, kan de småningom hjälpa dig också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övning kan jämföras med att lära sig att simma

När du lär dig simma måste du först lära dig tekniken i grunt vatten och sedan kan du träna vidare under trygga förhållanden. När du har tillräckligt goda simkunskaper kan du också simma i mer krävande förhållanden, till exempel på djupare vatten eller i blåsigare väder.

Särskilt i början kan övningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du, efter att ha övat på en ny färdighet till exempel under en viss tid eller i en viss svår situation, belönar dig själv på något lämpligt sätt.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på din favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.