Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för utmattning närmar sig sitt slut. I det här skedet kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

När du börjar tillfriskna och hela spektrumet av känslor återvänder till ditt liv kanske du undrar vilken verklighet du levde i när du var utmattad. Att återigen bli sig själv kan kännas som en oerhörd lättnad. Samtidigt kan dina känslor variera från skammen av att ha förlorat kontrollen till att känna stolthet som en överlevare samt från tacksamhet och hoppfullhet till ilska och upprördhet.

Alla känslor är ändå relevanta och behövliga. Vis av erfarenhet kan du arrangera ditt liv så att du inte glömmer dig själv, dina behov och känslor. Inget du har upplevt behöver vara onödigt.

Vägen framåt

Förhoppningsvis har utmattningen redan börjat lätta. När man återhämtar sig är det viktigt att medvetet fokusera på det som händer just nu samt vad som kommer att hända i framtiden.

Övning ger färdighet

Förhoppningsvis hittade du några verktyg och övningar i det här programmet som du tyckte var användbara för dig. Kanske har du fått en bättre förståelse för utmattning och dess bakgrund. Nu kanske du vet vad du ska ta tag i. Det lönar sig att fortsätta göra de övningar som passar dig.

Du kan till exempel dagligen anteckna dina framgångar. Kom även ihåg att titta bakåt senast efter ett halvår – det kan ännu finnas problem, men du kommer att märka hur långt du redan har kommit!

Det är viktigt att öva regelbundet då man lär sig något nytt, även då man lär sig färdigheter i att hantera sina inre resurser. När du börjar med att öva på att använda verktygen i detta egenvårdsprogram i lätta situationer hjälper de dig efterhand också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övning kan jämföras med att lära sig att simma

När du lär dig simma måste du först lära dig tekniken i grunt vatten och sedan kan du träna vidare under trygga förhållanden. När du har tillräckligt goda simkunskaper kan du också simma i mer krävande förhållanden, till exempel på djupare vatten eller i blåsigare väder.

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du, efter att ha övat på en ny färdighet till exempel under en viss tid eller i en viss svår situation, belönar dig själv på något lämpligt sätt.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på din favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.