Skip to main content

Egenvårdsprogram

Återhämtning och motion

När den värsta tröttheten avtar börjar kroppen behöva även aktivare former av återhämtning. För att stärka förmågan till återhämtning ska man försiktigt börja höja konditionen.

Hur mycket ska jag motionera?

Enligt forskning behövs det en 45 minuters måttligt rask promenad 4–5 dagar per vecka för att lindra utmattningssymtomen. Det kan ändå ta en lång tid att uppnå denna motionsnivå.

Börja smått

Motion är i lämplig mängd bra både för dem som lider av lindrig utmattning och för dem som lider av svår utmattning. Om utmattningen har fortskridit långt kan det vara lämpligt med mycket lite motion i början, till exempel en lugn promenad till postlådan och tillbaka. När kroppen börjar tåla mer belastning kan mängden motion försiktigt ökas.

Lämplig motion kan planeras till exempel tillsammans med en fysioterapeut.

Man måste också återhämta sig från motion

För att motionen ska ge önskad nytta ska man också återhämta sig från den. Återhämtning kan ske på vilket sätt som helst som du tycker om och som utlöser kroppens återhämtningsreaktion.

Gör även i övrigt så mycket saker som du blir glad av som möjligt. Det främjar din återhämtning på många sätt.

Vad är återhämtning?

Det autonoma, icke-viljestyrda nervsystemet har två huvudgrenar: en sympatisk och en parasympatisk. I stora drag ser den sympatiska grenen till att tempot ökar och den parasympatiska till att tempot sänks.

Aktiveringen av den parasympatiska grenen sätter igång en händelsekedja i kroppen som leder till att kroppens självläkande mekanismer sätts igång. Detta kan främjas på två sätt.

Två sätt att utlösa kroppens återhämtningsreaktion

Genom att lugna ner sig och koppla av

Till exempel långa utandningar hjälper till att utlösa återhämtningsreaktionen. På liknande sätt fungerar även avslappningsövningar och exempelvis yoga. Exempel på olika avslappningsövningar finns på följande sida.

Genom beröring

Kramar, närhet eller att klappa ett sällskapsdjur stimulerar produktionen av hormonet oxytocin. Liksom avkoppling utlöser oxytocin också en återhämtningsreaktion.